:: Naslovna  :: Hangar  :: Gdje letimo  ::  Foto galerija  ::  Video clipovi  ::  FORUM  ::  
     R/C Avioni Elektro Soaring Eagle    
Klikni na sliku za uvećanu verziju
Soaring Eagle

Klikni na sliku za uvećanu verziju Raspon krila : 1080 mm
Ukupna dužina : 840
Težina : 550g
Motor : 380
Br. kanala : 3
Baterija : 7x1100mAh/Ni-Mh
Cijena : 800 Kn
Autor : Marko
 

Soaring Eagle je jos jedan od RTF (ready to fly) RC modela koji cijenom ne prelazi 1000 Kn. Za 800-tinjak kuna dobivate model sa svim što Vam treba za let osim baterija za stanicu. Sama priprema za prvi let je također svedena na minimum. Potrebno je sastaviti krila i povezati serva od kormila i elevatora, pripremiti baterije (pune, naravno) i to je to. Sve ostalo je vec napravljeno in CHINA :) uključujući i naljepnice po krilima, montiran propeler... Kad smo već kod propelera na Soaring Eaglu je ugrađen preklopni propeler koji se sklopi kad motor ne radi, prednosti ovog sistema vjerujem da nije potrebno dodatno pojašnjavati :) a u rezervnim djelovima dobijete još 2 propelera za svaki slučaj. Model ima i ugrađen safety feature u vidu male tipke na lijevoj strani ispod glavnog krila, vrlo zgodna stvar koja spriječava paljenje motora propelera kod umetanja baterije. Servo motori rade ali motor propelera će odgovoriti na komandu stanice tek nakon pritiska sigurnosne tipke.

In flight

Soaring Eagle je model jedrilice, dakle isključujemo mogučnost poljetanja sa zemlje :)
Kao i obično kad ste na polju okrenete se prema vjetru odfljimo pogonski motor na maksimum a palac pripremimo na komandu elevatora tako da imamo pod kontrolom visinu u tim kritičnim trenutcima. I onda, laganini desnom rukom uz elegantan zamah pazeći na rad bokova izbacimo avion iz ramena brzinom nešto većom nego što bi bila da bacamo obični seoski papirnati ručno napravljen avionić. U letu se Soaring Eagle ponaša vrlo dobro, reakcije na komande su brze unatoč malim površinama na repu, motor je dovoljno snažan tako da je moguče napraviti i dvostruki luping bez ikakvih problema... kad napravim tri za redom javit ću :)

Ma 'ke Padova (ili tužna, istinita priča)

Kako je ovaj model bio moj prvi let sa servo kontrolama trebalo je malo vremena za skužit stvar s obzirom da let samo sa motorima (kao kod onih 200-300 Kn igračaka) i sa servo kontrolama kod "ozbiljnijih" modela nema ama baš nikakve veze.

...i tako nas nekolicina na polju, dan predivan, vjetar optimalan, moral grupe na nivou... priprema za prvi let, montirana krila, pune baterije, final check - sve OK, baci ga Goran taman pri kraju moje sedme Zdravo Marije i... ode on! Leti baš kako treba! Sve super u zraku, okret, nalet, zalet, dolet, prilet... ma ludilo. E sad treba to i spustiti dragoj Majci Zemlji, hmmm... Još dva-tri kruga za upoznavanje i krečem u final approach iliti, sliječem. Smanjim brzinu lagano ga spustim i bas kao u flight simulatoru slijetanje prođe super. Ja zadovoljan!

...i neda mi vrag mira

Kako baterija nije bila ni do polja istrošena odlučim se ja i na drugi let (nažalost).
Sve OK, orao je u zraku ali ga nalet vjetra okrene u lijevo i počne se avion brzo dizati i tu naravno izgubi brzinu i prije nego što ja dođoh k sebi (gdje sam trebao biti i ranije) dogodi se ono najgore koje je najbolje opisati riječima GOING DOWN, GOING DOWN. E i sad tu uleti onaj glupi refleks od onih modela za igranje koji se iz ovakvih situacija izvlace dodavanjem gasa jer je to jedini način za dobiti brzinu i ispraviti letjelicu... ovdje postoji drugi način... bolji! :) fakin elevator!!! Naravno kao što možete i predpostaviti, ja po gasu elevator ni taknuo i orao zaorao glavom u največi, najtvrđi, najgori grm na cijelom polju. S obzirom kako i kojom silinom je uletio u taj grm očekivana šteta je bila između velike i totalne, ali ovaj crash test je prošao sa odličnim. Sva šteta je bila izgrebano krilo i jedno veče udubljenje od udarca u granu koje sam uredno zakrpao. Da sam krilo obljepio selotejpom, bar na prednjem djelu koje primi najviše udaraca velik dio ovih ogrebotina bi bio izbjegnut.


R/C Avioni
      Elektro
Gdje letjeti?
Test kategorijaVremensko izvješce - Split

Brzina vjetra:
Smjer vjetra:
Vremensko izvješce - Zadar

Brzina vjetra:
Smjer vjetra:
© 2006 - 2007 www.RC-pilot.info :: hosted by Rubicon